Eenzaamheid onder senioren neemt nog meer toe gedurende COVID-19 pandemie.

Eenzaamheid onder senioren neemt nog meer toe gedurende COVID-19 pandemie.

Je alleen voelen, niemand om mee te praten of lange periodes alleen door moeten brengen. Een onderwerp wat helaas vaak nog wordt onderschat, eenzaamheid onder ouderen. Iets waar vele senioren vandaag de dag mee te maken hebben in allerlei vormen en maten. Waar vele instanties en organisaties zich dagelijks inzetten om zoveel mogelijk ouderen te bereiken en achter de voordeur vandaan proberen te halen heeft de Covid-19 pandemie begin dit jaar er juist voor gezorgd dat het gros van onze senioren juist weer achter de voordeur moeten blijven.

Hier heeft Stichting J&S begin dit jaar de behoeftetelefoon voor opgezet. Een burgerinitiatief door vrijwilligers van Schiedam Zuid voor hulpbehoevende senioren die vanwege de maatregelen dagelijkse taken niet meer of goed konden uitvoeren. Ondanks het succes merkte wij dat het voor verschillende senioren onpraktisch of toch nog eng was om de telefoon te pakken en te bellen.

Om de drempel te verlagen hebben wij in samenwerking met Scamander de behoeftelijn ontwikkeld. Een fysiek en losstaand kastje met een grote drukknop dat bij senioren thuis komt te staan. Wanneer senioren op de knop drukken komt bij Stichting J&S een melding binnen en nemen wij (zonder dat senioren ons hoeven te bereiken) contact op om te vragen waar wij mee kunnen helpen.

Het initiatief moet resulteren in meer contact, ontmoetingen (op gepaste afstand) geluk en minder eenzame ouderen die het lastig of eng vinden contact te zoeken met hulporganisaties.

Scamander zorgt bij dit initiatief voor de technische uitvoering en ondersteuning. Scamander is een ICT bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontsluiten en toepassen data. Ze geloven in de waarde van data en zetten dit om in informatie. Waardevolle informatie bijdraagt aan het welzijn van mensen.


De behoeftelijn knop in het MAX Ouderenjournaal

De behoeftelijn knop in het MAX Ouderenjournaal Op 16 november zond Omroep Max een reportage uit over de behoeftelijn knop in de wijk de Gorzen in Schiedam. Een mooi initiatief van Stichting J&S projecten, ondersteund door Scamander. Deze reportage was…

Behoeftelijnknop →