Bestrijding van eenzaamheid bij senioren door Behoeftelijnknop

Bestrijding van eenzaamheid bij senioren door Behoeftelijnknop

Niemand om mee te praten en het gevoel hebben er alleen voor te staan is iets waar vele senioren tegenaan lopen. Sinds de start van de Covid-19 pandemie is het helaas een feit geworden dat een groot deel van onze senioren heel weinig sociale contacten hebben en veel alleen thuis zitten.

Stichting J&S Projecten heeft al snel na het uitbreken van het Coronavirus de Behoefte-telefoon opgezet. Hiermee kunnen bewoners bellen en gebeld worden voor een praatje. Ondanks het succes van de Behoefte-telefoon merkte wij dat het voor diverse senioren onpraktisch of toch nog eng was om de telefoon te pakken en ons te bellen. Dankzij Scamander beschikt Stichting J&S Projecten nu over een hedendaags communicatiemiddel: de Behoeftlijnknop. Hiermee geeft Stichting J&S Projecten senioren een stem.

De Behoeftelijnknop is een fysiek en losstaand kastje met een grote drukknop dat bij kwetsbare wijkbewoners thuis komt te staan. Wanneer zij op de knop drukken komt er bij Stichting J&S Projecten een melding binnen en nemen wij (zonder dat senioren ons hoeven te bellen) contact op om te vragen waarmee wij kunnen helpen.

Wij komen binnen door middel van de behoeftelijn-knop voor de ene behoefte en ontdekken zo meer behoeftes van de bewoner. Hiermee doorbreken we ook de groeiende eenzaamheid: aandacht met als aanleiding een op te lossen klusje.

Scamander zorgt bij dit initiatief voor de technische uitvoering en ondersteuning. Scamander is een ICT bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontsluiten en toepassen van data. Zij geloven in de waarde van data en zetten dit om in waardevolle informatie die bijdraagt aan het welzijn van mensen.

Behoeftelijnknop →