- 06-53 28 32 35
- contact@jsprojecten.nl
Aantal behoeftelijnknoppen met 40 uitbreiden
SCHIEDAM – In november zijn Stichting J&S in Schiedam Zuid en Scamander uit Nieuwegein gestart met een experiment met een tiental behoeftelijnknoppen in de wijk de Gorzen. Het is de bedoeling dat het aantal van die knoppen wordt uitgebreid met een veertigtal.
Doel van dit experiment was het verhogen van het aantal contactmomenten met eenzame senioren (eerder was er ook de bestaande telefonische hulplijn). “Dat doel is ruimschoots gehaald, van ongeveer 3 contactmomenten per week is het aantal in 9 weken gestegen naar in het totaal wel 80 contactmomenten”, zegt Mieke Wigmans van Stichting J&S.
Waarom een behoeftelijn?
Mieke Wigmans legt uit: “Stichting J&S is aan het begin van de coronacrisis gestart met een behoeftelijn, waarbij senioren in de wijk de Gorzen via de telefoon konden doorgeven dat ze een behoefte hadden. Denk aan een warme maaltijd, het ophangen van een lamp, onkruid verwijderen of gewoon een gezellig gesprek. Reden hiervoor was dat ouderen vanwege de coronamaatregelen hun kinderen of de omgeving liever niet wilden belasten met klusjes en andere hulpvragen. Terwijl de vrijwilligers van Stichting J&S vaak met een kleine beetje
inspanning de hulpvragen van de ouderen kunnen invullen.”
Experiment met fysieke knop
Stichting J&S constateerde dat bellen naar een telefoonnummer om je behoefte kenbaar te maken voor de senioren best een grote stap is. Die drempel wilde de stichting graag verlagen. Daarom startte J&S samen met dataspecialist Scamander een experiment met een fysiek aanwezige knop. Door hierop te drukken komt er een melding binnen bij Stichting J&S, waarna er door J&S contact wordt opgenomen.
40 knoppen erbij
Op dit moment legt Stichting J&S de laatste hand aan een projectplan om volgend jaar nog eens 40 behoeftelijnknoppen uit te delen aan senioren in de wijk De Gorzen. Dit traject zal in ieder geval 2 jaar doorlopen. Ook worden er gesprekken gevoerd met wethouder Patricia van Aaken om de behoeftelijnknop in een groter deel van Schiedam te lanceren, zo laat Mieke Wigmans weten. “Bovendien wordt onderzocht hoe de behoeftelijn in de rest van Nederland kan worden gebruikt.”